Call: 013/319-166 | Email: osstevica@mts.rs

Школа

Основна школа „Стевица Јовановић“ у Панчеву свечано је отворена 6.02.1964. године. Прве школске године наставну је похађало 1285 ученика,  у школи је било запослено 70 радника. Своје почетке школа памти по одличним условима за рад у тек саграђеној згради и, за оно време, веома добро опремљеним кабинетима и фискултурном салом.

Школа носи име народног хероја, студента медицине, који је погинуо 1942. године у Панчеву у уличним борбама партизана и окупатора. Датум рођења Стевице Јовановића, 29. мај, слави се као Дан школе.

Први директор школе био је Тодоровић Милан, а затим су се смењивали Дурман Милан, Митровић Миладин, Гашпар Пава, Вуковић Станимир, Станојевић Бранислав, Станчу Трајан и Гађански Јасна која и данас руководи школом.

Школа се налази у ширем центру града и повезана је модерном саобраћајницом са стамбеним насељима која територијлно припадају школи.

Данас школу похађа 815 ученика распоређених у 29 одељења. Прострони услови у којима школа ради су задовољавајући. Током протекле школске године замењени су олуци  на већем делу зграде чиме је решен проблем прокишњавања и цурења воде. Преостали део урадиће се током септембра наредне школске године. Такође су постављени лимени браници за птице не делу школе који је био најугроженији и претио здрављу ученика.

Свлачионице у фискултурној сали адаптиране су  тако да су остварени услови за здрав и безбедан боравак ученика.

Настава физичког васпитања одвија се у фискултурној сали и на теренима у школском дворишту. Нижи разреди користе фискултурну салу само у слободним терминима, којих нема довољно. Овај проблем је посебно изражен  у зимском периоду када се, због временских услова , настава физичког васпитања не може одржавати у школском дворишту.

  • настава и учење

Током лета окречене су две учионице и школаска библиотека. Замењене су клупе  и столице у две учионице .

У школи се налази и стоматолошка амбуланта, као и кухиња за дистрибуцију ужине.

Школско двориште ће се сређивати у наредном периоду.

Остали задаци:

  • одржавање постигнутог нивоа хигијене школе
  • промовисање успешности рада и неговање угледа школе
  • превенција насиља

Школа има своју библиотеку са неколика хиљада наслова. У току је премештање библотеке у нове реновиране просторије и опремање читаонице за ученике и наставнике.

У школи је пре 15 година отворена Стоматолошка амбуланта.

Настава се изводи на српском језику. Сви ученици уче енглески језик, а од идуће године биће уведен немачки као други обавезан страни језик.

Ученици од  V до VIII разреда у великом броју похађају наставу изборног предмета Информатике и рачунарства, Цртање, сликање, вајање и Хор. Најзаступљенији изборни предмети у нижим разредима су Чувари природе и Народна традиција.

За ученике израженијих способности и интересовања наставници организују рад по  секцијама. Продукти заједничког стваралаштва ученика и наставника красе кабинете и хол школе.

Сваке године, након одржаних школских такмичења најуспешнији ученици представљају школу на такмичењима које организују Министарство просвете, науке и технолошког развоја или стручна друштва. Скоро сваке године наши најбољи ученици достигну ниво републичког такмичења. Прошле школске године један ученик нас је представљао на републичком такмичењу из историје ( ментор: Сенка Шишић), и освојио треће место.

Колико се у нашој школи негује спортски дух говоре бројни успеси на такмичењима у свим спортским дисциплинама, а током године организују се и пријатељски међуодељенски и међушколски сусрети.

С поносом истичемо да је наша школа четири године за редом освајала прво место у екипном пласману на Школској олимпијади која се организује за ученике нижих разреда у различитим спортским дисциплинама.

Велики број наших ученика ангажован је у различитим спортским клубовима, културно уметничким друштвима, похађају музичку, балетску или школу глуме и манекенства. Неке спортове као што су одбојка, кошарка, аикидо, карате и стони тенис могу тренирати у самој школи при клубовима којима је школа уступила простор.

Школа иначе има традиционално добру сарадњу са свим стручним институцијама и организацијама у граду, али, желимо да истакнемо учешће Центра за културу у реализацији наших планираних културних активности. Наиме, по препоруци одговорних сарадника Центра наши ученици више пута у току године посећују биоскопске и позоришне представе што њима чини посебно задовољство, а наставницима помаже у реализацији образовно- васпитних задатака.

Наши су наставници сви на истом задатку, а то је пружање квалитетног образовања ученицима које подразумева стицање различитих видова писмености – језичке, математичке, научне, уметничке, информатичке – неопходне за даље образовање и самостално учење, а ради лакшег укључивања у савремене токове друштва. Школа улаже напоре да се сви наставници и стручни сарадници континуирано усавршавају кроз организована предавања, семинаре, стручну литературу. Један број наставника едукован је за посебне програме као што су: Буквар дечјих права, Учионица добре воље, Право на права, Грађанско васпитање, Активно учење, Култура говора, Калиграфија, Драмска почетница, Инклузивно образовање…