Call: 013/319-166 | Email: osstevica@mts.rs

ОШ "Стевица Јовановић"

СВЕТСКИ ШАХОВСКИ ВЕЛЕМАЈСТОР У IV-2 – ПОНОС ШКОЛЕ, ГРАДА И СРБИЈЕ


На управо завршеном 12. Кадетском фестивалу младих Шаховског савеза Србије у Новом Саду десетогодишњи Марко Милановић, ученик 4-2 одељења наше школе, учинио је историјски подвиг, до сада незапамћен у српском кадетском шаху.  Oвим се пласирао по позиву на европско првенство у шаху у августу у Летонији и на светско првенство у новембру у Летонији и Шпанији.

Наиме, Марко је освојио све 4 златне медаље у  четири постојеће дисциплине у којима су се млади шахисти такмичили – у брзопотезном, убрзаном и редовном шаху, као и у решавању шаховских проблема! Ипак, они који већ дуже прате наше“  чудо од детета“ сигурно нису изненађени оваквим успехом, иако је Марко све 4 шампионске титуле освоји у конкуренцији деце од 10-18 година. Марко је и прошле године освојио све четири медаље на Кадетском првенству, што је опет био до тада незабележен резултат, иако нису све медаље биле златне. Треба истаћи и да је пре две године Марко освојио три златне медаље – није се такмичио само у проблемском шаху, а осим тога, годину дана раније, са само седам година, постао је првак државе у редовном шаху у категорији дечака до осам година, што опет никоме пре њега није пошло за руком. У својој колекцији, Марко до сада има преко 250 пехара и медаља са разних шаховских и стонотенисерских такмичења. Као круна свега тога, Марко је и одличан ученик нашег 4-2, и како каже његова учитељица, Зорана Митровић, осим петица не зна за друге оцене. Србија је изгледа добила достојног наследника легендарног велемајстора Светозара Глигорића, чије име и носи панчевачки шаховски клуб.

Марко је изабран носилац признања града Панчева за најперспективнијег младог спортисту града четири године за редом, 2014. и 2018. године, те се надамо да ће се, осим родитеља изнаћи начин да се подржи Марково учешће на свим нивоима такмичења.

Have any Question or Comment?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − seven =