Call: 013/319-166 | Email: osstevica@mts.rs

OŠ "Stevica Jovanović"

SVETSKI ŠAHOVSKI VELEMAJSTOR U IV-2 – PONOS ŠKOLE, GRADA I SRBIJE


Na upravo završenom 12. Kadetskom festivalu mladih Šahovskog saveza Srbije u Novom Sadu desetogodišnji Marko Milanović, učenik 4-2 odeljenja naše škole, učinio je istorijski podvig, do sada nezapamćen u srpskom kadetskom šahu.  Ovim se plasirao po pozivu na evropsko prvenstvo u šahu u avgustu u Letoniji i na svetsko prvenstvo u novembru u Letoniji i Španiji.

Naime, Marko je osvojio sve 4 zlatne medalje u  četiri postojeće discipline u kojima su se mladi šahisti takmičili – u brzopoteznom, ubrzanom i redovnom šahu, kao i u rešavanju šahovskih problema! Ipak, oni koji već duže prate naše“  čudo od deteta“ sigurno nisu iznenađeni ovakvim uspehom, iako je Marko sve 4 šampionske titule osvoji u konkurenciji dece od 10-18 godina. Marko je i prošle godine osvojio sve četiri medalje na Kadetskom prvenstvu, što je opet bio do tada nezabeležen rezultat, iako nisu sve medalje bile zlatne. Treba istaći i da je pre dve godine Marko osvojio tri zlatne medalje – nije se takmičio samo u problemskom šahu, a osim toga, godinu dana ranije, sa samo sedam godina, postao je prvak države u redovnom šahu u kategoriji dečaka do osam godina, što opet nikome pre njega nije pošlo za rukom. U svojoj kolekciji, Marko do sada ima preko 250 pehara i medalja sa raznih šahovskih i stonoteniserskih takmičenja. Kao kruna svega toga, Marko je i odličan učenik našeg 4-2, i kako kaže njegova učiteljica, Zorana Mitrović, osim petica ne zna za druge ocene. Srbija je izgleda dobila dostojnog naslednika legendarnog velemajstora Svetozara Gligorića, čije ime i nosi pančevački šahovski klub.

Marko je izabran nosilac priznanja grada Pančeva za najperspektivnijeg mladog sportistu grada četiri godine za redom, 2014. i 2018. godine, te se nadamo da će se, osim roditelja iznaći način da se podrži Markovo učešće na svim nivoima takmičenja.

Have any Question or Comment?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 + 12 =